Pražení

Při pražení se ze zelených zrnek teprve stává ta úchvatně vonící a námi milovaná káva. Proces pražení není vůbec jednoduchý. V každé pražírně se nejdříve musí určitý druh kávy upražit na menších pražičkách v různých stupních pražení. Poté se vzorky degustují a až podle vybraného vzorku mohou zelená zrnka putovat do velké pražičky.

Zrna se sypou velkým trychtýřem do tzv. bubnu, kde již musí být vysoká teplota. Buben se po celou dobu procesu pražení otáčí (tím jsou všechna zrna rovnoměrně upražena). Poté se zrnka praží horkým vzduchem a teplota v bubnu postupně stoupá. V tuto chvíli se ze zrnek odpařuje voda a tím pádem ztrácí na své hmotnosti. Zrna tmavnou a začínají se dít důležité chemické změny. Objevují se cukry, které karamelizují a ztrácí se nepříjemná kyselost.

Doba pražení je závislá na teplotě, ale pohybuje se kolem 20-25 minut v závislosti na teplotě v bubnu. Při potřebě pražení velkého objemu kávy za menší čas (především komerční pražení pro méně kvalitní a levnější kávy, především také pro instantní kávy, různé kávové příchutě atd.), se teplota v bubnu zvyšuje a tím se zkracuje doba upražení, nicméně na úkor výsledné kvality. Tudíž nezáleží jen na jedné veličině, ale jak na času, tak na teplotě.

Káva upražená do světlejší barvy (tzv. cinnamon) je chuťově nakyslá a lze v ní najít tóny květin a toustového chleba. Káva pražená středně tmavě (tzv. City plus, Full city) je chuťově velmi plná objevují se v ní sladké a lehce nahořklé tóny. Káva pražená tmavě (tzv. French, Italian, Spanish) v chuti není již cítit skoro žádná kyselost a objevují se výrazně pražené tóny.

Kávovník

Kávovník je stálezelná rostlina řadící se mezi ovocné dřeviny. Má tmavě zelené listy, bílé květy a plodí malé červené trešinky, ve kterých jsou ukryty dvě kávová zrnka. Dorustá výšky i 15 m, ale na kávových plantážích takové výšky nedosahují, protože by je farmáři jen velmi těžko sklízeli. Kávovník pochází z tropických a subtropických oblastí, ale vypěstovat si ho můžete i doma. Vyžaduje dostatečnou jak vzdušnou tak i půdní vlhkost. Nejlépe se mu daří na světlém, teplém stanovišti, ale snáší i polostín. Pozor na přímé slunce, kávovník by se mohl spálit. Pěstuje se mnoho druhů kávovníku ovšem pro nás jsou známé a důležité pouze dva. Kávovník arabský (Coffea arabica) a kávovník statný – robusta (Coffea canephora).

Continue Reading

Oblasti pěstování kávy a doprava

Světové oblasti pro pěstování kávy jsou předurčené podmínkami, které kávovník ke svému pěstování potřebuje. Vyšší teplé a méně vlhké podnebí - arabika a nižší teplejší a vlhké podmínky - robusta. Proto se plantáže nacházejí většinou kolem tropického a subtropického pásu v hornatých oblastech.

Continue Reading

Plantáže

Kávové plantáže se nejvíce nacházejí v Jižní a Střední Americe (Kolumbie, Brazílie, Ekvádor), jihovýchodní Asii (Vietnam, Tchaiwan) a v Africe (Keňa). Klimatické a podnebné podmínky v těchto oblastech jsou pro pěstování kvalitních káv ideální. Stejně tak, jako vína z různých oblastní, má i káva vypěstovaná v různých oblastech různá specifika (klima a podloží).

Continue Reading