Jak je na tom Kabodža s kávou? Poslední kroky ILE po Asii

Tak a je tu poslední článek z naší minisérie o kávě v Asii. 

Z Laosu jsme se přesunuli do Kambodži a samozřejmě i zde jsem se snažila zkoušet a zkoumat, jak kávu připravují, jestli se o ní zajímají více, či méně a samozřejmě jak chutná. :) 

Co je super a není to teda jen v Kambodže, ale hodně i v Thajsku, všude jsou i v malých městečkách stánky s kávou. Buďto pojízdné nebo pevně stojící, ale opravdu skoro na každém rohu. A co je na tom nejlepší, že si tam dáte většinou fakt i super kávu. :) 

Když jsme si jednou k večeru v malém městě Battambang chtěli dát po skvělém jídle nějakou fajn kávu jako takový "dezert", našli jsme zajímavý podnik, který se specializoval na waffle, smoothie a kávu. Pozor! v Asii je zvykem, že kávu hodně sladí a většinou sladkým mlékem, takže pokud nechcete slaďárnu, tak si řekněte no sugar and fresh milk, čím jednodušeji jim to řeknete, tím lépe Vás pochopí. :D Objednala jsem si jak jinak než "ice coffee with fresh milk and NO SUGAR"!!!! 

Až po objednání jsem si všimla, že nikde nevidím kávovar. Začala moje obava, že sem zase naletěla a bude to nějaký další mňamózní instant coffee a to ideálně 3 v 1. 

Tím větší bylo moje překvapení, když se chlapec z obsluhy otočil a sáhl po jednoporcové moka konvičce a začal nám kávu připravovat v ní. Úplně mi tím vyrazil dech, jelikož s tímhle jsem se asi nikde ještě nesetkala. Kavárna založená jen a pouze na moka konvičkách je prostě bomba. Na stůl mi tedy pak přistál tácek a na něm již zmíněná moka konvička, ve skleničce kostky zmrzlé kávy a k tomu v malé konvičce mléko. Fakt musím říct, že jsem si pochutnala a donutila jsem naše osazenstvo, co se mnou cestovalo, tam jít další den znovu. :) Rozhodně fajn nápad. 

Když bych měla naši cestu po Asii nějak shrnout co se kávy týče, tak je opravdu znát, že jim káva není jedno. Samozřejmě narazíte tam velice často na instantní hnusy, ale pak Vás dokážou mile překvapit suprovými filtry, espressem, cappuccinem atd...:) Co je ale hodně zajímavé, nikde, ale opravdu nikde jsem nenarazila na "kyseláče", které jsou u nás teď "tolik populární". Nemyslím si, že by to bylo tím, že jsou 100 let za opicema, naopak kávová kultura se tam vyvíjí velmi živě a nápaditě. U jednoho malého stánku v Chiang Mai (město na severu Thajska) jsem dostala ochutnat několik druhů kávy z pražírny Buzz getta buzz a všechny byly fakt moc zajímavé. Chuťově hodně rozdílné, ale ani u jedné nepřevyšovala v chuti acidita nad zbytkem chutí kávy. Možná by to pro někoho mohl být důvod k zamyšlení. Pro mě osobně káva, kde cítím jen aciditu není káva. :) 

Tímto bych zakončila tuhle minisérii a upřímně doufám, že brzy budu moct psát nějakou další. Cestování je nejvíc obohacující věc na světě. Miluju to stejně tak jako kávu. Takže I Love Travel, I Love Espresso. :)

Čau a pá Kája

 

Cesty ILE po Laosu

Jak sem slíbila, hlásím se s pokračovaním příběhu z mojí asijské cesty.

Momentálně sedím v Laosu na letišti a čekám na let do Kambodži za dalším kávovým dobrodružstvím. V Laosu se mi sice nepoštěstilo jako v Thajsku navštívit kávovou plantáž, ale ochutnala jsem několik káv v různých podnikách. Od klasického Lao coffee přes instant v guesthousu, až po kávové nápoje na bázi espressa. Naneštěstí a hladová po kávě jsem začala instantním čímsi, co jsem si bohužel dala v jednom z našich guesthousů. No jednoduše no comment. Byl to hnus fialovej... :O

Continue Reading

Kávovník

Kávovník je stálezelná rostlina řadící se mezi ovocné dřeviny. Má tmavě zelené listy, bílé květy a plodí malé červené trešinky, ve kterých jsou ukryty dvě kávová zrnka. Dorustá výšky i 15 m, ale na kávových plantážích takové výšky nedosahují, protože by je farmáři jen velmi těžko sklízeli. Kávovník pochází z tropických a subtropických oblastí, ale vypěstovat si ho můžete i doma. Vyžaduje dostatečnou jak vzdušnou tak i půdní vlhkost. Nejlépe se mu daří na světlém, teplém stanovišti, ale snáší i polostín. Pozor na přímé slunce, kávovník by se mohl spálit. Pěstuje se mnoho druhů kávovníku ovšem pro nás jsou známé a důležité pouze dva. Kávovník arabský (Coffea arabica) a kávovník statný – robusta (Coffea canephora).

Continue Reading

Thajsko očima kávového nadšence z ILE

Dovolená je v plném proudu a jako správná "kávofašistka" jsem neopomněla prozkoumávat i kávovou kulturu v Asii. Na své cestě navštívím postupně Thajsko, Laos a Kambodžu

Začneme mým milovaným Thajskem, které už mám částečně za sebou v roce 2014. Nyní se mi Thajsku poštěstilo dostat se na kávové plantáže, do malé vesničky a bylo to super. Nejdřív jsme šli asi 2 hodiny džunglí, až se ke konci už začaly objevovat kávovníky absolutně poseté plody. Měla jsem z toho obrovskou radost. V tu ránu jsem dostala chuť na kafe, a tak jsem si alespoň uloupila pár kávových třešní a vysosala z nich osvěžující šťávu. Jak už z našich předchozích článků jistě víte, kávovník nesnáší přímé slunce, a proto roste vždy v podrostu vyšších stromů na okrajích vysokého porostu.

Continue Reading

Oblasti pěstování kávy a doprava

Světové oblasti pro pěstování kávy jsou předurčené podmínkami, které kávovník ke svému pěstování potřebuje. Vyšší teplé a méně vlhké podnebí - arabika a nižší teplejší a vlhké podmínky - robusta. Proto se plantáže nacházejí většinou kolem tropického a subtropického pásu v hornatých oblastech.

Continue Reading

More Articles ...

  • 1
  • 2