Schiumato


Schiumato je někde na půli cesty mezi macchiatem a cappuccinem. Také by se dalo popsat, jako minicappuccino.

 

Celkový objem nápoje není striktně stanoven. Avšak, protože se jedná o "minicappuccino", hranice jsou přeci jen omezené. Schiumato by němělo dosáhnout objemu cappuccina (1,5 dcl) a mělo by mít větší poměr mléčné pěny vůči kávě než macchiato.

Základem schiumata je extrakt kávy připravený dle pravidel přípravy espressa, avšak filtrace je zkrácena přibližně na ~ 15 s a 15 ml (ristretto). Jako u přípravy ristretta je veledůležité, aby káva byla vhodně namleta a filtrace probíhala při správném tlaku ~ 9 barů po určenou dobu, jelikož je extrakce velmi krátká a intenzivní.

Přípravu mléčné pěny doporučujeme provádět v malé konvičce cca o celkovém objemu 2 dcl. Šlehání mléka probíhá stejným způsobem jako u cappuccina, tzn., že výsledkem musí být hladká krémová pěna bez viditelných bublinek, stejně tak nalévání mléčné pěny probíhá jendorázově a plynule. Nesmí se stát, že naléváte pouze mléko nebo jen pěnu. Mléko by mělo být prolito z větší části přes připravené ristretto, aby na sebe navázalo chuť kávy.

Schiumato je vhodným nápojem pro milovníky kávy, pro které je cappuccino příliš velký a mléčný nápoj a chtějí si dopřát chuťově výraznější a menší nápoj.