Espresso lungo můžeme z italštiny přeložit jako dlouhé. Základem nápoje je espresso a je třeba rozlišovat lungo od americana.

 Příprava

Příprava je stejná jako u espressa čili používáme 7g správně umleté kávy, stalečené 20 kg. Zásadním rozdílem v přípravě espressa lunga oproti espressu je prodloužená filtrace kávy o cca 5 sekund kdy se objem zvětší přibližně na 30ml. Připravujeme do malého šálku vhodného na espresso nebo můžeme použít i šálek větší ovšem objem nám nesmí přesáhnout 30ml.

Výsledek

Espresso lungo připravené do většího šálku může postrádat souvislou cremu. Tato zdánlivá závada může být způsobena druhem kávy, avšak na výsledné chuti by neměly být znát výrazné rozdíly. Crema by však měla mít podobné parametry jako u espressa - lesklá hnědě mramorovaná crema. Lungo je prodlouženo o cca 5s, při kterých jsou silice filtrovány již v menší míře, proto se lungo může zdát chuťově slabší. Pokud podáváme ve větším šálku můžeme zákazníkovi přinést i konvičku s horkou vodou. Zákazník si může své lungo prodloužit poté podle své chuti. Lungo dolité vodou ve větší míře je již americano. 

Senzorické vlastnosti

Delší příprava je příčinou lehce slabší chuti kávy. Lungo však nesmí být cítit spařenou kávou a jinými látkami, které nelahodí našim čichovým a chuťovým smyslům. Káva obsahuje o něco více kofeinu díky prodloužené filtraci.