Ristretto

Ristretto je velice podobný nápoj espressu, ovšem s jedním zásádním rozdílem, a to zkrácením filtrace o 5-10 sekund a snížením objemu o ∼10 ml.

Příprava

Základem je stejně jako u espressa správně umletá káva o váze 7-7,5 g stlačena váhou 20 kg. Poté se přes páku kávovaru (portafilter) filtruje káva tlakem ∼9 baru po dobu maximálně 20 sekund. Za tuto dobu filtrace by do espresso šálku mělo souvisle natéci 15 - 20 ml kávy s jemně mramorovanou oříškovou cremou. Je nutno si uvědomit, že se zmenšujícím se objemem kávy je nutné dodržovat striktněji pravidla pro přípravu, jelikož každá malá nuance může nápoj o malém objemu ovlivnit velice negativně.

Pro přípravu jak ristretta, tak espressa je nutné vybírat i správný druh kávy. Kávu pro přípravu těchto nápojů poznáte certifikátem - vhodné pro espresso nebo si svou vyváženou kávu musíte najít (káva vhodná pro espresso nemusí být taková, která má espresso v názvu). Nejvhodnější bývají směsi káv, které jsou schopny vytvořit vyváženou chuť a celkový dojem není degradován vysokou kyselostí nebo hořkostí.

Výsledek a senzorické vlastnosti

V šálku máme to nejlepší, co z kávy lze správnou filtrací získat. Chuťové a aromatické látky jsou velmi silné a výrazné. Crema je spíše tmavě oříšková. Pokud přidáte do kávy cukr, je to takový kávový bonbón.