Cappuccino je nápoj, který je díky svým vlastnostem jedním z nejoblíbenějších kávových nápojů na světě, ovšem ne všude ho dostanete správně připravené. Cappuccino je vedle espressa další symbol, který je možné označit made in Italy.

Příprava

Cappuccino připravené dle pravidel se skládá z espressa vyvážené chuti (~25 ml) a mléčné pěny (~100 ml). Nejprve si připravíme mléčnou pěnu, která musí mít správnou konzistenci. Pěna by měla být lesklá, hladká a bez větších bublinek (viz. školení) správnou pěnu získáme především z plnotučného mléka s minimálním obsahem 3,5 % tuku. Pěnu odložíme stranou a do šálku vhodného na cappuccino (o objemu~125 ml) si připravíme espresso. Vhodně zpracovanou pěnu vlijeme do espressa tak, aby se většina mléčné pěny promíchala s kávou. 

Vzhled

Od stěny šálku by se měly prolínat tmavě hnědé tóny a postupně přecházet do středu až k bílé. Odstíny a barvy jsou nerovnoměrně rozloženy. Vzruční baristé mouhou využívat techniku latte art, avšak musí se dbát na předepsané poměry cappuccina.

Chuť

Poměry jsou důležité vzhledem k výsledné chuti. Chuť by měla být výrazně kávová a mléko by nemělo přebíjet chuť samotného espressa, ale jen ho zjemňovat.

Konzumace

Cappuccino je vhodný nápoj pro ranní a dopolední pití. Obsahuje našlehanou mléčnou pěnu, která zjemňuje silné tóny hořké čokolády a ořechů a jemná acidita se téměř ztrácí. Důležité je, aby cappuccino nebylo horké a bylo možné jej ihned pít (mléčná pěna nesmí přesahovat teplotu 70°C). Správnou konzistenci poznáte ihned po servírování. Pokud se napijete, měli byste všechny složky cappuccina (mléčná pěna a espresso) pít najednou... 

Nejčastější chyby v přípravě

K přípravě je použit nevhodný druh kávy - příliš aciditní, příliš hořké, přepálené, nedostatečně upražené.

Po zatřesení cappuccinem se povrch chvěje podobně jako voda. Nemělo by být jednoduché jej vylít - mléčná pěna je pevná a konzistení.

Cappuccino je horké - nejčastější chybou je přepálené mléko.

Když se napijete, pijete jen mléko s kávou a pěna zůstává stále na povrchu (pokud vám však stojí káva delší dobu už na stole, je tento jev nevyhnutelný).

Do cappuccina nepatří skořice, čokoláda ani topping. Přebíjí chuť kávy. Pokud je do cappuccina přidána jakákoliv jiná ingredince už to není cappuccino.

Hezčí cappuccino neznamená lepší a kvalitnější!