Caffè Latte, Caffè latte macchiato

V italském překladu latte znamená mléko. Jak název napovídá, Caffè latte nebo Caffè latte macchiato je káva s mlékem, ovšem s důležitými rozdíly.

Rozdíl mezi těmito dvěma nápoji je prostý. Macchiato můžeme z italštiny přeložit jako skvrnitý a ona typická skvrna, kterou zanechá espresso na povrchu mléčné pěny, je přesně to co rozlišuje obě kávy. Pokud totiž vlijete espresso do pěny, vytvoří vám skvrnu. Naopak když nalijete horké mléko bez pěny do kávy, žádná skvrna se nekoná (i kdybyste to udělali naopak).

 

 

Caffè latte

Příprava

Nejprve připravíme mléko, které pod tryskou pouze ohřejeme. Do většího šálku (objem není zcela upřesněn, ovšem zpravidla se podává ∼250 ml) se připraví espresso (případně se dolije trochou horké vody pro zdůraznění kávy), do kterého se poté nalije již ohřáté mléko.

Výsledek

V šálku je espresso zjemněné o větší množství teplého mléka (bez mléčné pěny).

Senzorické vlastnosti

Espresso ztrácí již v caffè latte svou sílu a spíše převládá chuť mléka, která je espressem spíš jen doplněna. Káva by neměla být horká a měla by se dát ihned pít. Pokud tomu tak není, mléko má vyšší teplotu jak 70°C.

Caffè latte macchiato

Příprava

Caffè latte macchiato se zpravidla připravuje do vysoké sklenice nebo skleněného hrnku. Nejprve se našlehá mléčná pěna, která se musí správně zpracovat tak, aby v ní nebyly velké bubliny a byla lesklá a poté se nalije do připravené sklenice. Do malého šálku, nebo do konvičky, připravíme espresso, a to se poté pomalu nalije do připravené mléčné pěny. Na povrchu vznikne skvrnka (macchia), a protože má voda menší hustotu něž mléko, zůstane káva mezi mlékem a mléčnou pěnou.

Výsledek

Ve vysoké sklenici by měl být patrný "trojbarevný efekt", který vytvořila mléčná pěna , mléko společně s espressem, avšak jde především jen o estetický efekt, takže pokud se nevytvoří, káva je stále caffè latte macchiato.

Senzorické vlastnosti

Stejně jako u caffè latte ztrácí espresso svou sílu a spíše převládá chuť mléka. Káva je doplněna ještě o mléčnou pěnu. Poměr mléka je však snížen o mléčnou pěnu a káva je chuťové silnější. Káva by neměla být horká a měla by se dát ihned pít. Pokud tomu tak není, mléko má vyšší teplotu jak 70°C.