Macchiato

Názvy caffè macchiato, zkr. macchiato nebo espresso macchiato jsou správně, avšak výsledný nápoj je pouze jeden. Macchiato je velmi oblíbené pro své nepatrné zjemnění mléčnou pěnou a jak název napovídá jeho typickým znakem je skvrnka na povrchu. (Macchiato - skvrnitý, Macchia - skvrna)

Příprava

Macchiato se připravuje do šálku vhodného na espresso. Nejprve se připraví mléčná pěna. Do šálku se připraví espresso, a mezitím si můžeme zpracovat připravenou mléčnou pěnu. Jakmile je espresso hotové, hbitým pohybem do něj kápneme trochu mléčné pěny tak, aby vytvořila skvrnku na hladině.

Výsledek

V malém šálku je espresso na jehož povrchu je patrná bílá skvrnka vytvořena z mléčné pěny, kolem jsou stále zřetelné tóny ořiškové crémy z espressa.

Senzorické vlastnosti

V chuti i vůni jsou stále patrné základní vlastnosti espressa, jeho silná chuť i vůně. Mléčná pěna espresso pouze lehce zjemní a dodá příjemnou lehkost a nadýchanost.